רפואה סינית וסרטן
עודכן: 18 במרץ 2021
היסטוריה
הרפואה הסינית היתה המענה הראשי הרפואי בסין במשך אלפי שנים. היא התפתחה תוך התנסויות מקריות ומכוונות, ותוך התבססות על פילוסופיות ותיאוריות שונות המתייחסות לחוקי הטבע, והאדם כחלק מהטבע. היא מכירה במצב בסיסי של שיווי משקל הנקרא בריאות ושאיפתה היא להחזיר את האדם למצב בריאות באמצעות איזונו.
ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב(חואנג די ניי ג'ינג)- הנו הכתב העתיק ביותר אודות הרפואה הסינית. חלקו נכתב, כפי הנראה, בתקופת הקיסר הצהוב, בשנת 2674 לפנה"ס. בספר נוצרת הבחנה בין מונחים של גידול, נפיחות, מאסות, ועל פי אזורים שונים בגוף שבהם יש הופעה שלהם. לכל אחד מהם הייתה אבחנה וטיפול שונים. עולם המושגים הסיני שונה מהמערבי, הוא ציורי ומופשט יותר.
בשושלת סונג העמיקו את הבנת אופי המחלה לא רק כמחלה מקומית, אלא כמחלה מפושטת הפוגעת בכל הגוף, בנוסף לאיבר שבו היא התמקמה. בהמשך מאות השנים הועמק הידע ברפואה הסינית. נכתבו ונוצרו כתבים וגישות רפואיות שונות המתייחסות באופן ישיר לסרטן ולטיפולו.
מבין הגורמים השונים שזוהו כמשפיעים על היווצרות הסרטן זוהו מצב לא מאוזן של רגשות, חסמים גופניים ורגשיים, חדירת קור לגוף, מצבי חום ורעילות עודפים, עודף של ליחה וברקע מצבי חולשה גופנית. וחוסר איזון בין יין ויאנג.
האבחון בוצע בעזרת מישוש של איזור הגוש ואיפיונו, הסתכלות על צבע העור, הרגשת איכות הדופק של המטופל, התבוננות בלשון, ותשאול מילולי.
הטיפול שניתן היה בעיקר פורמולות- צמחי מרפא שניתנו כמרקחת תה, תזונה מותאמת לסינדרום, חינוך לאורח חיים בריא, טכניקות נשימה ותנועה, ודיקור.
כיום
אם נסתכל על הבנת הגורמים, האבחון והטיפול הסיני והמערבי אנחנו נמצא הרבה נקודות ממשק והסכמות.
היום יותר ויותר מוסדות רפואיים מבינים ששילוב נכון של טיפולים ברפואה סינית יכולים לסייע במקרים רבים, גם כרפואה בפני עצמה וגם בשילוב עם הרפואה הקונבנציונלית, תחת השם רפואה אינטגרטיבית. השילוב הזה נעשה מתוך רצון להשתמש בסוגי הידע השונים- רפואה עתיקה וטיפול המערבי הקונבנציואנלי- כדי להעניק טיפול יותר שלם ויעיל.
הרפואה הסינית נכנסה לקונצנזוס של העולם המערבי בעקבות יעילותה והתעניינות המטופלים באפשרויות טיפול נוספות אשר עשויות לתמוך בהם. דבר אשר עודד את העולם המדעי ליצירת אלפי מחקרים המנסים להבין ולהסביר את השפעת הרפואה הסינית.
הרפואה הסינית לא רק "עושה נעים" אלא עשויה לתמוך בתופעות הלוואי השונות הנוצרות עקב המחלה ועקב הטיפולים הקרינתיים, כימיים, ביולוגים והורמונליים-כגון בחילות, תשישות, כאבים, אובדן תחושה ונימול. ובנוסף בשיתוף פעולה נכון היא עשויה להגביר את יעילות הטיפול המערבי- כמו הכנה לניתוח, תמיכה בהתאוששות ממנו, והעצמת מנגנוני ההגנה והבקרה של הגוף.
בנוסף הטפול הפרטני מאפשר ביטוי ותמיכה בקשיים נפשיים ורוחניים העולים בעקבות גילוי המחלה.
אך מנגד הרפואה הסינית והטיפול ברפואה הסינית לא מתיימרים לרפא את הסרטן אלא לתמוך במטופל במהלך טיפול קונבנציונאלי.
בני משפחה
הרפואה הסינית רואה את האדם כחלק ממארג שלם- אקו סיסטם. כמו שלא ניתן להפריד את פעולת אברי הגוף ואת השפעתם אחד על השני ועל הבריאות הכוללת של הגוף, כך לא ניתן להפריד את האדם כחלק מהמערכת הסובבת אותו- האויר שהוא נושם, המזון שהוא אוכל וכמובן האינטרקציות החברתיות שלו.
מחלת הסרטן דורשת מהאדם תעצומות גופניות ונפשיות, אחת הדרכים לעודד את תהליך ההחלמה היא באמצעות מערכת תמיכה של בני משפחה וחברים. אותם בני משפחה וחברים בהרבה מקרים צריכים תמיכה נפשית וגופנית גם הם- במיוחד בני המשפחה הקרובים ביותר שנטל הטיפול בחולה נישא על כתפיהם. בקליניקה אני רואה חשיבות עליונה בטיפול בבני המשפחה, כמעט באותה רמה של טיפול במתמודד עם המחלה.
בדרך הנוצרת מרגע גילוי המחלה ועד החלמה מלאה המטופל עובר שלבים רבים- גופנית ונפשית, אני אשמח לצעוד איתך בדרך הזו ולאפשר לעצמך טיפול הוליסטי, כזה הרואה מעבר למחלה- טיפול הרואה את האדם.